Харчування годуючої матері







Різноманітне харчування годуючої матері - дуже важливий фактор здорового розвитку дитини. У добу жіночий організм виробляє до 765 грам молока, що вимагає великих енергетичних витрат. Учені підрахували, що на вироблення молока йде близько 500 калорій.

Харчування годуючої матері

Все, що їсть матуся, відбивається на якості її молока. Більш того, якщо материнський організм недоотримує якісь речовини з їжею, для генерації молока він використовує власні резерви. Жінка починає відчувати розбитість, сонливість, дратівливість.

Ми налякали вас наслідками неправильного харчування? Тепер заспокоїмо, розповівши більше про меню годуючої матері: що, коли і як їсти, щоб зберегти своє і дитяче здоров'я.

Режим харчування годуючої матері

Кількість їжі, яка повинна споживати годуюча мати залежить від кількох факторів. Жінкам, які годують більше однієї дитини, потрібно щільніше харчуватися. Якщо малюка прикормлюють штучними сумішами, потреби у надмірному харчуванні матері немає.

Молока стає більше, якщо їсти рибу, волоські горіхи, грибні супи, кавуни, мед. Здорове харчування годуючої матері не передбачає зловживань ласощами.

Приблизне меню годуючої матері

Сніданок: молоко або чай, бутерброд з маслом і сиром, молочна каша, сир або омлет.

Другий сніданок: натуральний сік, фрукти, рибна або м'ясна страва, овочевий гарнір.

Обід: компот, м'ясо з овочевим гарніром, молочний або овочевий суп, салат з овочами.

Полудень: фрукти, кефір або сир, булка.

Вечеря: молоко або кефір, свіжі овочі і фрукти, овочева страва.

Необхідні продукти харчування для годуючої матері

Молодій мамі необхідна фолієва кислота, її ще називають вітаміном В9. Щоб її отримати, налягайте на шпинат, кукурудзу, капусту, спаржу.

В цілому харчування годуючої матері повинне забезпечувати не менше 2500 калорій в день. Не варто об'їдатися солодким і борошняним, інакше ризикуєте перетворитися в здобні булочки. Їжте білок - куряче м'ясо або яйця не менше 2 разів на день.

Важливий і потрібний елемент - кальцій. Це ваші кістки, зуби і волосся. Не будете заповнювати втрату кальцію, який йде з молоком, станете лисою, сутулою тітонькою з поганим запахом з рота. Для матері-годувальниці потреба в кальції становить 1200 мг. Він міститься в молоці, кефірі, кислому молоці. Пийте не менше півлітра одного з цих продуктів в добу. Як варіант, можна їсти сир і його похідні в кількості не менше 100 грамів на добу. За призначенням лікаря приймайте вітамін Д. Він необхідний для нормального засвоєння організмом кальцію.

Класичне меню годуючої матері припускає багато каш і хліба. Вони постачають в організм вітамін В. Ці продукти повинні бути на столі не менше трьох разів на добу. У день рекомендується з'їдати до 0,5 кг вуглеводів.
У меню має бути печінка. Це продукт не на кожен день, але час від часу він обов'язково повинен з'являтися на вашій тарілці. Слід споживати продукти, що містять цинк: овес, борошно, м'ясо, яйця.

Пам'ятайте, що харчування матері-годувальниці обов'язково повинно заповнювати потребу у вітаміні А. Він міститься в олії і маргарині. Дамам, які схильні до повноти, можна замінити жири овочами з високим вмістом вітаміну А. Вибирайте яскраво-жовті та зелені плоди. Крім того, необхідно їсти щодня фрукти - джерело вітаміну С.

Які продукти слід виключити з раціону годуючої матері

Дбайлива мати не стане об'їдатися продуктами, від яких змінюється смак молока або у малюка починаються коліки. Взагалі, харчування годуючої матері - дуже делікатна тема.

У перші три місяці життя дитини слід виключити продукти, здатні викликати коліки: здобу, редиска, огірки, виноград, боби, капусту, молочні каші і молоко. Також слід обмежити або припинити споживання продуктів, здатних викликати алергію: приправи, консерви, копченості, ковбаси, морепродукти, ікру, горіхи, полуницю, ківі, цитрусові, бісквітні торти, здобу.

Горіхи та мед можна включити в меню, якщо дитина не страждає алергією на ці ласощі. Часник і цибуля слід споживати в малих кількостях, щоб вони не впливали на смак молока.

Не можна сказати, що перераховані продукти взагалі не можна їсти. Наприклад, існує думка, що часник допомагає збільшити вироблення молока. Інші знавці запевняють, що від цього продукту у дитини можуть початися газики. Складаючи уявлення про те, що включає харчування матері-годувальниці, пам'ятайте: алкоголь в будь-якій формі заборонений!

Напої в меню годуючої матері

Крім твердих продуктів харчування матері-годувальниці передбачає споживання не менше літра рідини на добу. Це може бути сік, молоко або чай. При цьому загальний обсяг рідини не повинен перевищувати два літри. Дуже корисний морквяний сік. Його варто пити до трьох разів на день. Для смаку в нього додають столову ложку вершків або молока.

Щоб поліпшити лактацію, пийте настій з насіння кропу. Для його приготування знадобиться дві десертні ложечки насіння і 200 грам окропу. Настояти насіння кілька хвилин, потім пийте по дві ложки до чотирьох разів на добу.

Годуюча мати повинна ставитися до свого раціону дуже серйозно. Якщо ви відчуваєте себе неважливо, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Можливо, неприємні відчуття викликані помилками харчування. Будьте уважні до вмісту холодильника і ситуація швидко налагодиться.




Додати коментар:

Текст: