Харчування вагітних







Як скласти меню вагітної так, щоб при цьому не переїдати, не набирати зайву вагу, добре себе почувати і не відчувати нападів голоду? Вирішити всі ці завдання зовсім не складно, якщо харчування вагітних збалансоване.

Ні для кого не секрет - від того, як ми харчуємося, багато в чому залежить наше здоров'я. Харчування при вагітності - особлива тема: адже майбутня мама їсть «за двох»; правда, зовсім не в тому сенсі, як це зазвичай розуміють.

Що їдять вагітні

«Тобі треба їсти за двох» - часто чує вагітна, і, дотримується цієї поради, намагається їсти побільше. Тим часом суть цього виразу зовсім не в тому, що майбутня мама повинна подвоїти порцію. У період вагітності від раціону харчування майбутньої мами залежить харчування, здоров'я, ріст і розвиток малюка. А це означає, що вагітна повинна набагато серйозніше ставитися до якості вживаних продуктів, відмовлятися від свідомо шкідливих «ласощів» і намагатися харчуватися правильно і збалансовано. Саме це має на увазі вислів «їсти за двох», тобто майбутній мамі важливо пам'ятати: що їси ти - те ж «їсть» і твій майбутній малюк.

Енергетична цінність

Основу нашого раціону, його енергетичну цінність становлять білки, жири і вуглеводи. Ці речовини відіграють у людському організмі роль своєрідного біологічного палива: всмоктуючись у кров з травного тракту, вони доставляються до кожної клітини організму і забезпечують її енергією для росту і роботи. Для хорошого самопочуття і повноцінного обміну речовин необхідно, щоб в організм з їжею щодня надходила достатня кількість білків, жирів і вуглеводів. Розрахунок кількості і правильного співвідношення цих речовин в щоденному раціоні майбутньої мами називається формулою збалансованого харчування.

Під час вагітності вага майбутньої мами неухильно зростає, незважаючи на відсутність змін в обсязі вживаної їжі. Але надмірна прибавка ваги становить особливу небезпеку для здоров'я майбутньої мами, так як є фактором для розвитку гестозу.

Гестоз або пізній токсикоз - це грізне ускладнення другої половини вагітності, пов'язане з порушенням фільтраційної здатності нирок. Основними симптомами цієї недуги є наростаючі набряки, підвищення кров'яного тиску і втрата білка з сечею.

Розвиток гестозу може призвести до загрози переривання вагітності, передчасних пологів, відшарування плаценти, еклампсії (різке підвищення артеріального тиску до високих цифр з розвитком судом). На жаль, пізній токсикоз виникає у 85% жінок з надмірною масою тіла або патологічним збільшенням ваги за час вагітності, тому стежити за рівномірним збільшенням маси і контролювати її за допомогою збалансованого харчування просто необхідно!

Енергетична цінність

Однак робити це потрібно грамотно, інакше недовго впасти в протилежну крайність.

Буває, що майбутні мами так бояться набрати зайві кілограми, що починають обмежувати раціон найжорсткішим чином - за допомогою різних дієт. Більшість таких дієт, що дозволяють досить швидко позбутися зайвих кілограмів, засновані на повному виключенні одного зі складових енергетичного тріо «білки + жири + вуглеводи». Треба сказати, що дотримання раціону, повністю позбавленого одного з цих важливих речовин, може завдати колосальної шкоди організму і в звичайний час, але в період вагітності таке харчування просто неприпустимо. Кожна група речовин в цій тріаді абсолютно незамінна. Не тільки відсутність, а й просто знижене потрапляння в організм вагітної жирів, білків або цукрів загрожує серйозними порушеннями обмінних процесів, які згубно позначаться і на розвитку плоду, і на перебігу вагітності, і на здоров'я в цілому. Контролювати прибавку ваги необхідно, але робити це треба з розумом. Для того, щоб харчування йшло на користь, раціон треба не урізати, а саме збалансувати, тобто дотримуватися правильного співвідношення жирів, вуглеводів і білків в повсякденній їжі.

Збалансоване харчування

В ідеалі раціон вагітної повинен бути складений індивідуально - з урахуванням її зростання, початкової ваги (до настання вагітності), віку, особливостей здоров'я і обміну речовин. За допомогою в складанні раціону, розрахунку калорій і правильного співвідношення білків, жирів і вуглеводів можна звернутися до лікаря, що спостерігає за перебігом вагітності. Якщо у майбутньої мами в минулому були проблеми, пов'язані з набором ваги, варто додатково проконсультуватися з фахівцем з лікувального харчування (лікарем-дієтологом).

Білок для вагітних - мабуть, найважливіша складова раціону майбутньої мами. Білки по праву вважаються основним «будівельним матеріалом», необхідним для формування органів і тканин плоду. Амінокислоти, що надходять в організм з білковою їжею, беруть участь у процесах кровотворення, функції печінки, нирок, наднирників, центральної та периферичної нервової системи. Вони входять до складу всіх гормонів та ферментів, що виробляються внутрішніми залозами - словом, без них неможливий жоден життєво важливий фізіологічний процес. Нестача білка в раціоні вагітної може привести до самих грізним ускладнень вагітності і навіть до формування вад розвитку плоду. Брак білка призводить до анемії вагітних, гіпертонусу матки (постійного напруження стінки матки), невиношування, маловоддя, порушень розвитку - нервової трубки, печінки, щитовидної залози плода.

Добова норма білка в період вагітності коливається в межах від 90 до 130 г. Стільки білка міститься в 500 г сиру, 100 г м'яса або риби. Білок входить до складу багатьох традиційних продуктів повсякденного раціону. Для повноцінного засвоєння рекомендується чергувати білкові продукти у своєму меню.

Продукти з високим вмістом білка:

  • Нежирне м'ясо (кролятина, ягнятина, телятина, свинина).

  • Біле м'ясо птиці (індичка, курка, куріпка).

  • Риба (морська і річкова) і риб'яча ікра.

  • Морепродукти (краби, креветки, кальмари).

  • Молоко та молочні продукти (кефір, йогурт, ряжанка, сметана, сири, творог, вершки, вершкове масло).

  • Яйця птахів (курячі, перепелині).

  • Бобові культури (квасоля, горох, сочевиця).

  • Горіхи (краще засвоюються кедрові, волоські і фундук).

  • Насіння (гарбузове, соняшникове).

Вуглеводи служать основним джерелом енергії, піднімають рівень ендогенної (внутрішньої, власної) глюкози в організмі, впливають на швидкість і ефективність обмінних процесів. Від кількості глюкози безпосередньо залежить ферментативна активність печінки, робота підшлункової залози, гострота зору, в'язкість крові.

Разом з тим надлишок вуглеводів під час вагітності небажаний - саме він призводить до збільшення підшкірно-жирового шару, а отже - і ваги майбутньої мами, порушення фільтраційної здатності нирок, тромбозу периферичних судин, розвитку діабету вагітності і занадто великого набору маси плоду (більше 4, 5 кг). Тому вживання продуктів, що містять вуглеводи, важливо контролювати.

Збалансоване харчування при вагітності

Добова норма вуглеводів в раціоні вагітної не повинна перевищувати 400 г. Нижня межа норми споживання вуглеводів, необхідна для здоров'я вагітної і повноцінного розвитку плоду - 350 г на добу.

Продукти з високим вмістом вуглеводів:

  • Хліб грубого помелу, цільнозерновий.

  • Практично всі крупи (гречка, пшоно, вівсянка, перловка, рис).

  • Макаронні вироби з твердих сортів пшениці (спагетті, локшина, вермішель).

  • Всі фрукти.

  • Всі овочі.

  • Мед.

Жири також неодмінно повинні бути присутніми в раціоні майбутньої мами. Ці речовини є своєрідною коморою, «золотим запасом» енергетичних ресурсів. Однак їх не повинно бути багато - жири швидко депонуються (відкладаються в організмі про запас), але дуже довго спалюються і виводяться. Саме жири є основними «винуватцями» патологічної прибавки ваги при вагітності.

Але й зовсім відмовлятися від них все ж не варто: жирова тканина, на формування якої йдуть харчові ліпіди (жири), бере участь у синтезі жіночих статевих гормонів, необхідних для нормального виношування вагітності та підготовки до пологів.

Добова норма жирів для жінки «в цікавому положенні» знаходиться в межах 90-130 г. Якщо перевести денну норму на продукти харчування, що містять жири, вийде:

  • 60 г олії - враховуючи олію, використану для смаження або заправки салатів;

  • 400 г нежирного м'яса;

  • 8 курячих яєць;

  • 16 ложок або 240 г сметани.

Звичайно, не варто з'їдати за день банку сметани або півкіло м'яса - джерела жирів повинні бути різноманітними. Якщо скомбінувати наведені варіанти заповнення денної норми жирів, вийде приблизно таке меню на день:

  • 150 г парового або запеченого м'яса (телятина, індичка);

  • 15 г вершкового масла;

  • 15 г оливкової олії;

  • 1 яйце некруто;

  • 2 ложки сметани.

Як бачите, домогтися збалансованого раціону нескладно. Важливо, щоб меню вагітної було повноцінним і різноманітним, що складається з білків, жирів і вуглеводів різного походження.

Головне правило раціонального харчування: їжа повинна бути простою, смачною і корисною!




Попередня стаття
Дієта для вагітних
Наступна стаття
Шипшина при вагітності

Додати коментар:

Текст: